Na mijn studie Engelse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht ben ik halverwege de jaren ’90 met een 100% alfabrein per abuis verzeild geraakt in de automatisering.

Dat was bij het distributiecentrum van computerbouwer Compaq in Gorinchem, waar ik me onder ander bezig hield met het knutselen van registratie- en rapportagetools in Visual Basic en het schrijven van technische werkhandleidingen. I know, als ik dit zo terug lees klinkt het ook in mijn oren niet echt als een spannend jongensboek. Toch bewaar ik mooie herinneringen aan de tijd dat de Compaq-bomen tot in de hemel reikten¹.

GGD

Met de smaak van het computerwerk goed te pakken verruilde ik Compaq in 2000 voor de GGD Eemland in Amersfoort. Dagelijks was ik daar te bewonderen in de rol van one-man-show-systeembeheerder. Hield het Windows netwerk in de lucht, troostte gebruikers met gecrashte PC’s, sprak delinquente printers vermanend toe en leerde ondertussen van alles over Jeugdgezondheidszorg, TBC en reizigervaccinaties. Kennis die voor een systeembeheerder verder volstrekt nutteloos is. In 2006 hield ik het voor gezien en hing mijn beheerderskicksen voorgoed aan de wilgen.

Ymere

Van november 2006 tot maart 2013 prijkte mijn naam op de loonlijst van Ymere, één van de grootste woningbouwcorporaties van Nederland. In de functie van web developer vermaakte ik me met het optuigen van talloze projectmatige websites (voor de Kredietcrisis). En de publiekswebsite en het intranet: daarvoor was tijd genoeg, nadat heel nieuwbouwend Nederland knarsend tot stilstand kwam in de jaren na de Grote Depressie van 2008. Ondertussen leerde ik best een heleboel over het verhuren van huisjes, de sores van de Amsterdamse middeninkomens bij het vinden van een passende woning en over hoe een corporatie zoal omgaat met ZAV-jes².

Freelance

De laatste jaren timmer ik voorzichtig aan de weg als programmacode inkloppende eenpitter en anno nu verdien ik de kost als freelance webwerker.

¹Terwijl de aantallen verscheepte ProLiants, DeskPro’s en Prolinea’s kwartaal na kwartaal bleven stijgen werden de behaalde logistieke successen uitbundig gevierd. Imagine: een afgehuurde Efteling by Night, incluis banket, dansers, vuurspuwers en verplichte rondrit op een kameel.

²ZAV — Zelf Aangebrachte Veranderingen. In de volksmond ook weleens klusjes genoemd.